Sosyal Anksiyete Bozukluğu
Sosyal Anksiyete Bozukluğu’nun yaşam boyu görülme oranı % 2-13 arasındadır. En sık görülen psikiyatrik hastalıklardan biridir.
Sosyal Anksiyete Bozukluğu alt tipine göre değişmekle birlikte erken ve geç ergenlik dönemi arasında başlar (13-20 yaş).
Peki nedir Sosyal Anksiyete Bozukluğu?
Sosyal Fobi de dediğimiz bu kaygı bozukluğu en kısa tanımıyla kişinin kalabalık içinde rezil olma korkusudur. Birey, toplum içinde, arkadaş ortamında veya bu gibi yerlerde herhangi bir hareketi yüzünden onunla dalga geçileceğini, küçük düşeceğini çok kaygılı ve abartılı bir şekilde düşünür. Rahat hareket edemez, konuşamaz, yemek yiyemez. Bu kaygılı durumu yüzünden kişi, çoğunlukla dışarı çıkmayı, insanların içine girmeyi reddeder.
Kızarma, kaslarda titreme,terleme gibi belirtileri vardır.
Belirtilerin en sık görüldüğü durumlar:
• Herkesin birbirini görebildiği küçük sosyal gruplarda konuşmak
• Yabancılarla konuşma; yeni insanlarla tanışma
• Toplu yerlerde yemek yeme
Sosyal Fobi Neden Olur?
Sosyal fobide kalıtsal geçişin rolü az da olsa vardır. Akrabaları arasında sosyal fobik olan kişilerin bu hastalığa yakalanma riski bir miktar daha yüksektir. En önemli etmenlerden biri beyinde bir takım kimyasal ve elektriksel bozukluklar olduğudur, özellikle serotonin adı verilen bu kimyasal maddenin Sosyal Fobi’lilerin beynindeki oranının normalden az olduğu veya iletimde aksaklıklar bulunduğu ileri sürülmüştür. Ayrıca zihinsel altyapısı önceden hazırlanmış olan Sosyal Fobi bazen belirli bir olaydan sonra gün yüzüne çıkmış ve örseleyici bir yaşantı ile koşullanarak yerleşmiş olabilir. Çocuk yetiştirme biçimi de hastalığın oluşmasında önemli etmendir.