Çocuk Psikoloğu mu Pedagog mu?


Günümüzde en çok bilinen yanlışlardan biri de çocuk psikologlarının ve pedagogların halk dilinde aynı anlamda kullanılmasıdır. Peki nasıl çocuk psikoloğu olunuyor? Pedagog kimdir? Aralarında nasıl bir fark var?

Kelime anlamı bakımından pedagog eğitim bilimci veya eğitimci olarak adlandırılır. Bu doğrultuda bu işi yapanlar bir psikolog veya bir psikoloji uzmanı değillerdir. Daha doğru tanımla çocuk eğitimcileri olmaktadırlar.
Türkiye’de 1982 yılında çıkarılmış olan bir yasa kapsamında artık pedagoji bölümlerine öğrenci alımları durdurulmuştur. Ülkemizde 38 yıldır Pedagoji Bölümü mezunu yetişmiyor.

Uzman psikolog unvanı alabilmek için üniversitelerin 4 yıllık psikoloji bölümlerinden mezun olduktan alanda yüksek lisans veya doktora yapmak gerekmektedir. Bu kişiler çocuklarla mı yoksa yetişkinlerle mi çalışacaklarına yüksek lisans veya doktora programlarında seçtikleri dersler ve yaptıkları stajlar doğrultusunda karar verirler. Çocuk psikoloğu 0-18 yaş arası çocuklar/ergenler ve aileleri ile çalışmaktadır.

Pedagog çocuk eğitimcisidir. Çocuklara eğitim verebilir, ailelere çocuk eğitimi alanında danışmanlık sunabilir ama çocukları tedavi edemez. Çocukların psikolojik problemlerini tedavi etmek çocuk psikiyatristi ve çocuk psikoloğunun görevidir. Yeterli bir pedagog olmak için yani Türkiye’de pedagog unvanının yanlış algılandığı gibi çocuk psikolojisine bakabilmek için psikoloji alanında lisans veya yüksek lisans ve doktora eğitimi almalıdırlar.


DESTEK ALIRKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?

Pedagog unvanı olan bir uzmanın Türkiye’de pedagog kelimesinin algılandığı çocuk psikoloğu gibi çocukları tedavi etmesi mümkün değildir. Gerçekten Pedagog unvanı alan uzmanların çocuk psikolojisi alanında çalışabilmesi için mutlaka psikoloji alanında da eğitim alması da gerekmektedir. Bu durumu suistimal eden birçok çocuk eğitimcisi “pedagog” unvanını çocuk psikoloğu gibi kullanıyor ve çocukları tedavi etmeye kalkıyor. Bu durum çocukların ruh sağlığı açısından çok tehlikelidir. Çünkü çocuklar istismara açık ve korunmasızdırlar. Bu nedenle çocuk alanında uzmanlaşmadan çocuk psikolojisi uzmanıyım demek tehlikeli ve yanlıştır. Aileler olarak çocuklarımız için destek alırken uzmanın yetki ve yetkinliklerini doğru şekilde araştırmalıyız.

Unutmayın destek almaya karar verdiğiniz noktada seçtiğiniz uzman da oldukça önemlidir.

Uzmanın, Psikoloji alanında 4 senelik lisans eğitimini tamamlamış, bu alanlardan mezun olduktan sonra ilgili alanda yüksek lisans yapmış olması önemlidir.   Bölümle alakası olmayan kişilerin kendilerini psikolog olarak tanıttığı ve bu alanı suistimal ettikleri görülüyor, dikkat edilmesi gereken en önemli nokta bu.