SINAV VE KARİYER DANIŞMANLIĞI

Sınava hazırlanmak hem öğrenciler hem de aileler için zorlu bir süreçtir. Her iki tarafta da stres, kaygı, korku gibi duygular yaratabilir. Bunlar da sınav sürecinde zarar verici olabilir. Dolayısı ile süreçte bir uzmandan destek alarak ilerlemek doğru bir yöntemdir.

Sınav ve kariyer danışmanlığında bizler daha çok psikolojik desteğe önem veriyoruz.

  • Çocuklarınızı tanımak öncelikli hedefimiz; onları yakından izleyerek, sorunlarını dinleyerek, dikkat testleri, 16 PF kişilik ve mesleki yönlendirme envanteri, öğrenme stilleri envanteri gibi pek çok çalışmaya da yer vererek, onların güçlü ve güçlendirilmesi gereken yönlerini öğrenerek, farkındalık oluşturup bunlar üzerine çalıştığımız kişiye özel programımız ile sürece devam ediyoruz. Mesela dikkat eksikliği tespit ettiysek dikkat çalışmalarına yoğunluk veriyoruz.
  • Amacımız öğrencinin potansiyelini fark etmesini sağlamak, kendine güvenini kazanmasında yardımcı olmak, hedeflerini belirlemesine yardımcı olmak, gelecek kaygılarını dindirmelerine katkıda bulunmak, ilgi alanlarını keşfetmelerine olanak sunmak, zaman yönetimi, dinleme becerileri, iletişim becerileri ve hafıza teknikleri üzerinde çalışarak öğrenme süreçlerine katkı sağlamaktır.
  • Çocukların bu süreçte sınav kaygısı yaşıyor olmaları da yüksek oranda karşılaştığımız bir durumdur. Hafif derecede sınav kaygısı odaklanmaya ve çalışmaya yardımcı bir faktördür ancak yoğun derecede duyulan ve işlevsizlik yaratan, çocuklarda çalışmayı engelleyen, problem oluşturan derecedeki sınav kaygıları bir uzman desteği gerektiriyor. Bu evrede psikolojik ve fiziksel semptomlar ortaya çıkabiliyor. Burada yine bireysel farklılıkları göz önünde bulundurarak ilk olarak kaygının altında yatan sebebi öğrenmek ilk amacımız. Biz bu durumda farklı davranışsal ve bilişsel yöntemlerden faydalanıyoruz. Yalnızca sınav öncesi için değil sınav anında da öğrencinin kendisini daha rahat hissetmesi için çabalıyoruz.
  • Fiziksel, davranışsal ve psikolojik olarak stres gerek çalışma sürecinde gerek sınav anında öğrenciyi etkiler. Stres yönetimi çalışmaları bizler için önemlidir. Stres yönetimi üzerine çalışarak baş etme becerileri kazandırmaya yardımcı oluyoruz. Bunların yanında gerekli nefes egzersizleri, gevşeme egzersizlerine de yer veriyoruz.
  • Dikkat eksikliği de öğrencileri oldukça etkileyen bir faktördür. Çalışırken odaklanmada sorun oluşturduğu gibi sınav anında da yanlış okumalar, soru atlamalar gibi problemlere yol açabilmektedir. Dolayısı ile ihtiyaç duyulan durumlarda çeşitli dikkat geliştirici etkinliklerden ve egzersizlerden de faydalanıyoruz.
  • Sınav sürecinde ailenin desteğinin öneminin de farkında olarak hem varsa ailenin kaygısını yatıştırmak hem de öğrenci ile aile arasında bir köprü oluşturmak adına sürece aileyi de dahil ediyoruz. Aile ve çocuk arasındaki iletişimi güçlendirmek önemli bir faktördür. Aile görüşmelerine yer veriyoruz. Bu süreç içerisinde psikoeğitim ile ailelere bu süreçte çocuklara nasıl davranmaları gerektiği, iletişim becerileri ile ilgili bilgiler sunmanın yanı sıra ailelerin kendi kaygılarını istemsiz olarak çocuklara yansıttığının bilincinde olarak ailenin kaygısı üzerinde de çalışıyoruz.
  • Çocuğun kendisi gibi düşünen, bu kaygıları yaşayan, yaşamış ve aşmış olan diğer öğrenciler ile etkileşiminin getirdiği faydayı yadsımak mümkün değildir. Bunun farkında olarak bizler bireysel ve aile terapilerinin yanı sıra konu ile ilgili olarak grup çalışmalarına da yer veriyoruz.
  • Bizler öğrenciler için bir otorite figürü olarak ne yapmaları gerektiğini söylemiyoruz, asıl isteğimiz bu yolda onlarla birlikte yürümek. Dolayısıyla oluşturduğumuz etkileşim bizler için çok önemli. Olabilecek her türlü aşama da beraber düşünüyor ve karar veriyoruz.