Yeme Bozuklukları Nelerdir
Yeme davranışı ile ilgili duygu ve düşüncelerin bireye ciddi miktarda zarar vermesi ile ortaya çıkmaktadır. Kişinin yiyeceklere ve kiloya karşı aşırı derecede takıntılı olma durumunun sağlığına ve hatta günlük aktivitelerine kadar ters etki yapma durumuna neden olmaktadır.
Yeme bozuklukları sadece bedensel belirtilerle ilgili gibi görünse de ciddi psikiyatrik sorunlar ile beraber ilerler. Oluşan bir yeme bozukluğu aslında içsel bir karmaşaya dışsal bir çözüm getirmektedir.
SEBEPLERİ
Düşük benlik saygısı, depresyon, kontrol kaybı duygusu, değersizlik, kimlik karmaşaları, aile içi iletişimde problemler olarak ilişkilendirmektedir.
BİLİNMESİ GEREK Kİ: Yeme bozuklukları genelde kadınlarda görülen bir hastalık olsa da elbette her yaş ve cinsiyette de görülebilir.
Yeme Bozukluğu İle İlgili İşaretler
- Kilo konusunda aşırı ilgi ve kilo almayla ilgili kaygı
- Açlığı inkar etme
- Sık sık tartılıp vücut oranlarını ölçme
- Fiziksel görünüşü aşırı eleştirme
- Kilo kaybı ya da kilo dalgalanmaları
- Aşırı yemek tüketme
- Aşırı spor yapma
- Güçsüzlük
- Sosyal ortamlardan uzaklaşma
Yeme Bozuklukları Türleri
- Anoreksiya nevroza(Aşırı zayıf olunmasına rağmen kendini kilolu hissetme durumu.)
- Bulimiya nevroza(Yeme nöbetlerinde fazla yemek tüketme ve sonrasında kendini kusturma aşırı miktarda egzersiz yapma gibi durumlar takip eder.)
- Tıkınırcasına yeme bozukluğu (Hasta yemek yerken kontrolünü kaybeder. Ve sonrasında da bu durumdan ötürü aşırı suçluluk duyar.)
Yeme bozukluğu olan kişilerin hastalılarını tetikleyen duygu ve düşünceler için mutlaka psikoterapi yapılması gereklidir. Kimi zaman psikoterapi ile birlikte ilaç kullanımının da etkinliği gösterilmiştir.
Tedaviden Beklentiler
1.Kişiye uygun ve sağlıklı kiloyu sağlayıp korumak
2.Yeme bozukluklarındaki olumsuz otomatik düşünceleri değiştirmek, yerine sağlıklı olanları koymak.
3.Fiziksel komplikasyonların tedavi edilmesi