Sosyal Medya ve Psikoloji

Sosyal medya psikolojisinin oldukça geniş çerçeveli bir kavram olduğunu söyleyebiliriz. Sosyal medya, günümüzde yedisinden yetmişine, doğusundan batısına kuzeyinden güneyine köyünden kentine her kesimde her bölgede kullanımı yaygınlaşmış bir iletişim platformudur ve oldukça yaygın olarak, uzun sürelerce kullanılmaktadır.

Elbette sosyal medya kullanımının hayatımıza kattığı olumlu ve olumsuz yönler mevcuttur diyebiliriz. Uzakta olan bir yakınımızla, arkadaşımızla, akrabamızla neredeyse yanımızdaymış gibi iletişim kurabiliyor, görebiliyoruz, merak ettiğimiz soruların cevaplarına hızla ulaşıyoruz, tatil beldelerini, kültürel aktiviteleri, modayı takip etmekte sosyal medyayı kullanıyoruz. Günümüzde artık alışverişlerimizi oradan yapıyor, yemek istediğimiz, görmek istediğimiz yerleri oradan seçiyor ve hatta partnerlerimizi zaman zaman sosyal medyadan bulabiliyoruz.

Peki sosyal medya bağımlılığı nedir? Bir düşünün; günde ne kadar zamanınızı sosyal medya kullanmaya harcıyorsunuz?

Gece yatmadan, sabah kalkınca ilk iş sosyal medyaya bakıyor, yemeği ilk önce sosyal medyada paylaşıyor, hatta tadını sevmediği yiyecek/içeceği sadece güzel görüntüsünü paylaşmak için alıyor, kendisine ait olmayan fotoğrafları kendisi tatil yapmış, okumuş, görmüş gibi paylaşıyor…. Böyle okuyunca farklı bir senaryoya dönüştü değil mi?

Sosyal medya bağımlılığı kişinin bireysel ve toplumsal yaşamında çeşitli bozulmalara ve sorunlara neden olabiliyor. Örneğin kişi sosyal medyada o kadar çok vakit harcar hale geliyor ki gün içinde yapması gereken işleri ihmal etmesine ya da eksik yapmasına neden oluyor.

Fazla sosyal medya kullanımı iş hayatında veya günlük hayatında aksamalara neden oluyor. Başkalarının hayatlarını takip edip bunları gerçek sanmak, bazen kişilerin kendilerini değersiz hissetmelerine ve depresyona neden olabiliyor. Ayrıca telefon ya da bilgisayarla sürekli vakit geçirmek, kişinin vücudunda bir takım dengesizlikler yaratarak kaygı bozuklukları özellikle de panik atak için uygun bir zemin oluşturabiliyor. Ayrıca dikkat ve algıda bozulmalara da neden olabiliyor.

Sosyal medya kullanımı için küçük öneriler;

Paylaşılan her şeye inanmayın.

Sosyal medyayı ölçülü kullanın.

Hatta bazen sosyal medya detoksu yapın.

Kendinize, sevdiklerinize ve istediğiniz şeyleri yapmaya daha çok zaman ayırın.