Çocuklarda İnat Dönemi

“Çocuk ergenliği” olarak da adlandırılan çocuğun inat dönemi, 2-4 yaş aralığında görülür. Bu dönemde çocuk sık sık ısrar eder, istediği şeyleri yaptırmak için ağlar, kurallara uyarken zorluk çeker, sorulara hayır veya neden cevaplarını verir.

Bu yaş aralığında çocuk kimlik savaşı verir. 18. aya kadar ebeveynin söylediklerini kabul ederken, bu zamanlarda kendisinin bir birey olduğunun farkına varır ve kendini kanıtlama çabasına girer.

Yeni şeyler keşfetme, arayış içinde olma durumu vardır. Birçok şeyi kendi başına yapabileceğini anlayan çocuk anne babasına karşı çıkmaya başlar fakat bir yandan da onların güvenine ihtiyaç duyar.

İstediği her şeyin olmayacağını anlar ve bu engellenme karşısında öfkeli olur. Çocuk bu gibi durumlarda öfkeli davranışlar sergilediğinde anne babanın sakin kalması çok önemlidir. Eğer anne baba sakin ise çocuk kendini güvende hisseder. Fakat tam tersi çocuğun öfkesi karşısında ebeveynler de öfkeli davranışlar gösterirse çocuk bunu model olarak alır ve bu davranışının sıklığı artar, ilerleyen yaşlarda da etkisi görülür. 

Peki çocuğun inat döneminde neler yapılmalı?

-Bu dönemde çocuk kendi başına yapmak istediklerini (yemek yemek, kıyafetini kendi başına seçmek vb.) yapmalı ve bu konuda desteklenmelidir. Bu sayede ilerleyen yaşlarda kendine olan güveni artacaktır. 

-Ebeveynlerin çocuğa karşı pozitif cümleler kurması ve ‘hayır’ kelimesini kullanmaması önemlidir.

-Yasaklar yerine kurallar koyup, bu kurallara uyulduğu zaman ödüllendirerek çocuğun o davranışını pekiştirmesini sağlamak.

-Çocuğa seçenekler sunup kararı ona bırakmak.

-Anne babanın ortak dil kullanması, çocuğun davranışlarına karşı tutarlı tepkiler vermesi önemlidir. Aksi takdirde çocuk ilerleyen dönemlerde davranış bozukluğu gösterebilir.  Eğer inat davranışı her türlü olumlu yaklaşıma rağmen düzelmiyorsa ruhsal travmalar, depresyon, kaygı bozukluğu gibi durumlar tetikliyor olabilir. Bu durumda mutlaka bir uzmana danışılmalı, destek alınmalıdır

Previous Post