çocuklarda öfke problemi

Çocuklarda Öfke Problemi

Ebeveynlerin kendilerini en çaresiz hissettikleri dönemlerden biri çocuklarının öfkeleri ile başa çıkamadıkları zamanlardır. Çocuklarda ağlama, bağırma, tepinme, tutturma, ısırma, vurma, kendini yere atma davranışları ile dışa vurulan öfke, genellikle engellenme halinde ve hoşa gitmeyen durumlara karşı tepkidir. Yaşanan bu öfkenin sıklığı, şiddeti, ne zamandır sürdüğü de önemlidir. Başka durumlarda ise, örneğin ağladığı için istediğinin yapıldığını fark eden bir çocuk için ikincil kazançlar getiren öğrenilmiş bir davranış haline dönüşebilir. Burada ailenin tutumu ve davranışları oldukça önemlidir. 

Bu öfke hali ve saldırganlığın sebeplerinden önemli bir tanesi, çocuğun biriken enerjiyi nasıl boşaltacağını bilmemesidir. Çocuklar hızlı büyürler ve bununla beraber enerjileri yükselir. Enerjiyi boşaltım arayışına girerler. Yapılması gereken çocuğa enerjisini boşaltmak için doğru alan ve imkanlar sunmaktır.

Öfke bir problem çözme aracı değildir, başkalarını kontrol etme yolu değildir, yanlış davranışlar sergilemek için bir neden değildir. Öfke, duygusal bir tepki, uyarıcı bir işarettir. Öfkeyi doğru bir şekilde ifade edebilme becerisi öfke kontrolü olarak tanımlanabilir. Sözel veya fiziksel şiddet ya da saldırgan davranışlar sergilemeden, çocuğun kendisine, çevresine ya da eşyalara zarar vermeden öfkesini ifade edebilmesi öfke kontrol becerisine sahip olduğu anlamına gelmektedir. Bu becerinin gelişmesinde ailenin rolü oldukça önemlidir. Çocuklarda öfke ile baş etmek isteniyorsa öncelikle öfkenin nedenlerini anlamak gerekir. Öfkeye neden olan durumlar çocuktan çocuğa değişebilmektedir. Bu nedenle öfkenin ortaya konuş şekli ve şiddeti değişiklik gösterebilir. Öfke ile karşılaştıklarında kendi iç dünyalarında oluşan gerilimi anlamak gerekir ve bunların öfke dışında da ifade edilmesinin yolları araştırılmalıdır.

Öfke kontrolü konusunda ailelere öneriler;

  • Öfkenin altında yatan nedeni anlamaya çalışın
  • Sakin kalın, sert tepkilerden kaçının
  • Sevgi/şefkat gösteren davranışlarda bulunun
  • İyi davranışlar sergilediğinde takdir edin
  • Fiziksel aktivite ile rahatlamasına yardımcı olun
  • Pozitif bir iletişim ortamı oluşturun

Unutmamak gerekir ki, karşılaştığınız sorunları çözme yöntemleriniz bu sorunun artmasına ya da azalmasına neden olabilmektedir. Uzun süren ve baş edilemeyen krizler yaşanıyorsa, mutlaka bir uzmandan destek alınmalıdır.

            Çocuklarda öfke kontrolü probleminde ne zaman uzmana başvurulmalı?

  • Çocuğunuz gün içinde 3 kereden daha fazla ve uzun süreli öfke nöbetleri yaşıyorsa
  • 4 yaşından büyük olmasına rağmen nöbetler devam ediyorsa
  • Öfke nöbetleri sırasında kendisine ya da çevresine zarar verici davranışlarda bulunuyorsa
  • Siz aile/ebeveyn olarak bunlar yaşandığı sırada ne yapacağınızı bilemiyor, çaresiz hissediyorsanız

Bir uzmana gitmek doğru olacaktır.

KAYNAKÇA

https://www.cocukludunya.com/uzman-yazilari/cocuklarda-ve-bebeklerde-ofkeyi-kontrol-altina-alma-yontemleri.html
http://www.haber7.com/anne-cocuk/haber/1121717-cocuklarda-ofke-kontrolu-tuyolari
https://www.tavsiyeediyorum.com/makale_3308.htm
https://www.tavsiyeediyorum.com/makale_5746.htm
https://www.tavsiyeediyorum.com/makale_15391.htm